Jalaluddin Rumi
Your task is not to seek for love, but merely to seek and find all the barriers within yourself that you have built against it.
.
Blog
subota, veljača 11, 2012
Polako postajemo palanka. Nečiji prčmez, lokalna prčija po kojoj se ruše stabla, kopaju ulice koje postaju garaže, sjeckaju biciklističke staze, ubijaju pješačke zone, zatvaraju stara kina, spičkavaju secesijski interijeri i nestaju mali obrti. Centar zamire. Kvalitetne skulpture su omotane stolovima i stolicama terasa privatnih kafića tako da se uopće ne vide, a grozomorna javna plastika zaskakuje nas iza ugla i bode oči. Cvjetni je uništen od devedesetih, no nije niti to bilo dovoljno već je trebalo na njega još i šatore nagruvati, kao da smo na kirvaju. Ne, ne mrzim kobasice i kuhano vino, ali mrzim se spoticati o klinove i špage šatora i razmišljati o podvigu prelaženja s jednog kraja trga na drugi. Duha odavno nema. Zagreb sve više sliči zamišljenoj slici idealnog grada nekoga tko je odrastao u kršu. Tolkien's House je zatvorio gornjogradsku terasu prekrivenu voskom rastopljenih svijeća pred tri godine, i sad je na Opatovini na mjestu starog Sakristana. I da, gazda je isti, kao i konobari, i kava se radi sa domaće napravljenim šlagom, ali to mi više nije to. Neću prežaliti ono dvorište pod starim jablanima, i rastočeni vosak. Ne, ne ide mi se na kavu u Pepperminte i Maraschina. Hoću intimu i mir, da mogu sama sjesti na kavu bez da me odmjere od glave do pete, i da mogu u miru čitati. Oh, ma tko je vidio čitati knjigu na špici? Knjiga? Što je to?

Bit će da tražim previše. I sve manje se osjećam zagrepčankom. Ukoliko se osjećate kao ja, proslijedite svoju cijenjenu pažnju na peticiju:

Klupe u Gajevoj

Thank you!

ludabluna @ 22:29 |Komentiraj | Komentari: 20 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.