Jalaluddin Rumi
Your task is not to seek for love, but merely to seek and find all the barriers within yourself that you have built against it.
.
Blog
srijeda, svibanj 16, 2007
 Eto me!
Vratila se ja sa svojih putešestvija po Africi, bilo je divno, ležerno i uzbudljivo. Još sam puna dojmova i u kroničnom manjku sna, što znači i da je bilo tulumarenja.
Osvojila me gostoljubivost i silne bračne ponude koje su samo pljuštale sa svih strana. Naime, Tunežani su jednostavno ludi kad vide plavušu. Bože mili, osjećala sam se kao kakva kraljica. To su bile takve ozarene face da čovjeku jednostavno dođe milo oko srca.

   Inače, južni Tunis je prilično siromašniji i zapušteniji od sjevernog, razvijenijeg i evropskijeg dijela. I šokiralo me je to što je sve niknulo u jednoj velikoj pjeskovitoj pustoši. Sama Djerba je inače najveći otok sjeverne Afrike, površine oko 512 km². Glavni grad na otoku zove se Houmt Souk, zanimljiv pitoreskni mali gradić u kojem sam pila fantastičnu kavu. Na samom otoku, koji je s afričkim kopnom povezan 6 km dugim nasipom još iz rimskog doba, nalazi se još nekoliko naselja. Na jugu je Ghellala, mjesto poznato po keramici i lončarstvu, a iznad samog mjesta, na najvišem vrhu otoka nalazi se i krasan etnografski muzej s vidikovcem.
   Djerba je poznata i po svojoj brojnoj židovskoj zajednici, u centru otoka nalazi se i najstarija afrička sinagoga El Ghriba, dostojanstveno i prekrasno zdanje koje me fasciniralo svojim mirom.
Inače većina stanovništva se bavi turizmom i trgovinom, razvijeno je i ribarstvo. A trgovci su kakvih nema, govore sve jezike i nevjerojatni su glumci. Pogotovo kad je riječ o cjenkanju. Tu stvarno treba biti nepopustljiv i tvrdoglav, i ne pristajati ni u ludilu na prvu ponuđenu cijenu jer je ona uglavnom troduplo ili četveroduplo veća (ako ne i više) od stvarne vrijednosti željenog predmeta.

  Na sjeverozapadu otoka je turistička zona, gdje se nalazi većina od dvjestotinjak otočkih hotela. Najbrojniji gosti su Francuzi, Nijemci, Česi i Talijani. Naravno da domaćini govore ponešto od svih tih jezika, makar je pomalo bizarno kad ti se Arap počne obraćati na češkom- Dobri den, kak se maš? Za riknut.

  Hotelski okoliš i vrtovi oko bazena su fantastični. Sve u zelenilu, palmama, opojnom jasminu, hibiskusu i uz pregršt prekrasnih boja i oblika raznoraznog cvijeća, brižno njegovano i zalijevano, na onom pjeskovitom tlu. Divota!
Uglavnom sam ljenčarila uz hotelski bazen i na kilometarski dugoj pješčanoj plaži pod suncobranom. Afričko sunce je varljivo i bogme dobro prži, ali čuvala sam se tak da mi ipak nije izgorila rit kao nekima.

  A plaža je posebna priča. Svaki hotel ima svoj ograđeni dio beskrajne kilometarske pješčane plaže, sa ležaljkama i suncobranima, pa kad se uvališ u hlad i počneš meditirati nad svim mogućim plavim, azurnim i tirkiznim nijansama mediterana, vrijeme proleti jako jako brzo. I vrlo je zanimljivo, jer osim brojnih šetača kroz kadar prošeću i prodavači voća, šešira, palmi, tunika i parea, vodiči deva, poludivlji konjanici za kojima se vijori berberski turban...stvarno šaroliko i veselo za promatrati dok ti kroz prste sipi topli meki pijesak.
Baš sam uživala u toj gunguli.

O mojim izletima u unutrašnjost Tunisa, o druženju s Berberima i Tuarezima, i o pustinji- nastavak slijedi...
Za sada- Mediteraneo!

ludabluna @ 00:37 |Komentiraj | Komentari: 18 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.