Jalaluddin Rumi
Your task is not to seek for love, but merely to seek and find all the barriers within yourself that you have built against it.
.
Blog
srijeda, veljača 20, 2008
A što bi radio? Mijenja svoj pogled na svijet i stvarnost, upija gungulu i gužvu grada, vozi se u žutim taksijima, osjeća ritam života i piči po jazz klubovima. O, to bih i ja vrlo rado, samo da se mogu vratiti u zlatne četrdesete, pa da slušam Louieja Armstronga i ekipu...

Dakle, nije bio lud taj naš Holandez. Nešto mu se preokrenulo u glavi i iz njegovog pogleda na svijet i stvarnost tada nestaje crnilo svake vrste, pa tako i ono u njegovoj paleti. Fino mu je sjela Amerika.
Naime, ovdje je riječ o slikaru Pietu Mondrianu, koji je osmislio najstroži sistem apstraktnog slikarstva još za svoga boravka u Nizozemskoj. Vjerujem da su svima vrlo dobro poznate njegove geometrijske kompozicije plavo, crveno i žuto obojenih polja omeđenih crnim linijama, koje plohu slike dijele u pravokutnike i kvadrate.Stroga jednostavnost čitavog tog svemira u američkoj fazi transformirala se u jednu dinamičnu i veselu igru boja, titraja i pokreta. Something completely different! Kažu da je tim zadnjim ciklusem želio prikazati ritam i puls grada, žuta simbolizira yellow cab i njegova svjetla. Puno prozračnije i lepršavije, dinamičnije nego prije. Također kažu da je slikao slušajući jazz.
Zato se taj njegov posljednji ciklus i naziva Boogie Woogie.


Piet Mondrian, "Broadway Boogie Woogie", 1942.


The Museum of Modern Art, New York
ludabluna @ 23:24 |Komentiraj | Komentari: 18 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.