Jalaluddin Rumi
Your task is not to seek for love, but merely to seek and find all the barriers within yourself that you have built against it.
.
Blog
srijeda, listopad 15, 2008
Vremeplov me bacio desetak godina unatrag slušajući ovu muziku. Skladao ju je Önder Focan, turski jazz gitarista kojega sam upoznala prije deset godina u BP-clubu u Zagrebu, kad je svirao na Zagreb jazz festivalu.
Pošto sam si tada bila dobra sa Boškovim sinom, dogovorili smo se da Önderu budem jednodnevni vodič po Zagrebu, što mi je bilo genijalno jer sam imala prilike izvježbati moj friško naučeni turski.
Nikada neću zaboraviti njegov izraz kad sam mu prišla u klubu i progovorila na tečnom turskom- "Dobra večer, kako ste? Dobrodošli u Zagreb!". Čovjek od šoka i iznenađenja nije znao kud da pogleda.

Šetali smo tako jedno popodne po Zagrebu pa mi je pričao o svojoj obitelji i o tome kako je počeo svirati i zavolio gitaru. Bio je tip dobrog ujaka, i strašno me podsjećao na ujninog brata Štefa iz Stubice, kao da su preslikani. Tako je i zračio- miran obiteljski čovjek, zaljubljen u muziku. Bio je prilično radoznao za situaciju u Hrvatskoj, zanimalo ga je kako se ovdje živi i kako razmišljaju obični ljudi. A najzanimljivije mi je bilo to što je čovjek ustvari građevinski inžinjer i radi u struci, a gitara mu dođe kao gušt u slobodno vrijeme.

Ručali smo u restoranu "Vinodol" gdje sam mu ukratko održala predavanje o trenutnoj političko ekonomskoj situaciji i o totalitarnom tuđmanizmu, našto je bio baš iznenađen. Svidio mu se Zagreb i te večeri na koncertu u klubu poklonio mi je za zahvalu svoj novoizašli cd "Bogaz'da" ("Na Bosporu"). Povremeno si ga zasviram, jer čovjek stvara zaista radosnu muziku. Slušat ćete ga još ovdje ovih dana. Tako da znate, Turska ima zaista fascinantnih jazz glazbenika, naročito onih mlađe generacije s kojima je Önder surađivao, koji su poslije ostvarili zavidne solo karijere. Ali to je već druga priča.

Zasad uživajte u notama amidže Öndera.
ludabluna @ 23:12 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.