Jalaluddin Rumi
Your task is not to seek for love, but merely to seek and find all the barriers within yourself that you have built against it.
.
Blog
ponedjeljak, listopad 29, 2007
"Duhovni život, kojem i umjetnost pripada i u kojem je ona jedna od najjačih pokretačkih snaga, jest zamršeno ali i određeno i u jednostavnost prevedivo kretanje naprijed i uvis. To kretanje jest kretanje spoznaje. Ono može poprimiti različite oblike, ali u temelju zadržava isti nutarnji smisao, svrhu.

Tamom su zastrti razlozi nužnosti da se naprijed i uvis kreće 'u znoju lica svog', uz muke, zlo i patnje. Pošto je jedna postaja dosegnuta i mnoga zla prepreka uklonjena s puta, neka će zlokobna, nevidljiva ruka opet gurnuti na put nove gromade, koje će ga ponekad prividno posve zasuti i učiniti neprepoznatljivim.

No tada neizbježno dolazi jedan od nas ljudi, nama u svemu jednak, ali koji u sebi krije tajnovito usađenu snagu 'viđenja'.
On vidi i pokazuje. Katkad bi se želio osloboditi tog višeg dara, koji mu je često težak križ. No on to ne može. Obasut porugom i mržnjom, neprestano vuče naprijed i uvis teške, opiruće, u kamenju zapele taljige čovječanstva.

A kada na Zemlji već odavno nije preostalo ništa od njegova tjelesnog ja, tada se to tjelesno često nastoji svim sredstvima prikazati u divovskoj veličini, u mramoru, željezu, bronci, kamenu. Kao da je ičega bilo u tjelesnosti tih mučenika i božanskih slugu ljudi, koji su tjelesno prezirali i služili samo duhovnosti. U svakom slučaju ovo je posezanje za mramorom dokaz da je jedna veća skupina ljudi dospjela do mjesta na kojem je nekoć stajao sadašnji slavljenik."
Wassily Kandinsky, "O duhovnom u umjetnosti", 1912.


ludabluna @ 21:17 |Komentiraj | Komentari: 15 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.