Jalaluddin Rumi
Your task is not to seek for love, but merely to seek and find all the barriers within yourself that you have built against it.
.
Blog
ponedjeljak, prosinac 3, 2007

    Nekako s punoljetnošću sam se počela i ugodnije osjećati u vlastitoj koži, hormonalne bure su se primirile, ja odlučila što želim studirati i beskompromisno dogurala do željenog indeksa vlastitim naporima. Tek sam na faksu upoznala pravo društvo, ljude sličnih interesa i pogleda na život, dragu ekipu sklonu istraživanju i otvorenu novim spoznajama. I zaživjela sam punim plućima, ustvari sam procvala.

Prve dvije godine faksa gutala sam samo stručnu literaturu, gonio me neopisivi brucoški entuzijazam koji je s vremenom splašnjavao -studiram povijest umjetnosti i turkologiju. Otkriće mi je bilo upoznavati se sa strukom i učiti o razvoju ljudske kreativnosti. Počela sam i izlaziti i družiti se s raznim profilima ljudi, uglavnom tada sam se po prvi puta baš otvorila svijetu. Negdje sa 22 godine vraćam se staroj ljubavi- čitanju, te sam otprilike tada (da baš ne budem samo fah-idiot) počela čitati i proučavati razvoj ljudske duhovnosti kroz razne religije i duhovne discipline. Mislim da sam u lokalnoj knjižnici pročitala gotovo sve sa police "Istočne duhovnosti, astrologija, rubna područja". Privuklo me je i okultno, ne toliko astrologija koliko tarot i njegova simbolika.
Navalila sam proučavati i rječnik simbola od Gheerbranta i Chevalier, to mi je bio neki temelj za dalje skokove i traženja. Nisam nikad došla do te faze da si sama nabavim špil tarota pa da ga krenem vrtiti (ipak nisam vještica, da utješim metalca s pentagramima) već sam sve te podatke i znanje koristila kako bih pokušala dublje razumijeti svijet oko sebe i događaje. Posebno mi je zanimljiv bio zen i njegovi koani. Progutala sam Egipatsku knjigu mrtvih, te tibetanski Bardo Thodol. I-ching me nekako mimoišao, kao i yoga, ali su mi zato za um zapele knjige koje su govorile o transcendentalnoj meditaciji i njenim dobrobitima. To se nekako poklopilo i sa činjenicom da smo na faksu imali jednu divnu zanimljivu profesoricu, koja je skupa sa svojim asistentom bila dugogodišnji meditant, a neke učinke TM-a je čak i spominjala u svojim istraživanjima i stručnoj literaturi. Riječ je o Jadranki Damjanov- možda je se sjećate, to je ona teta koja je napisala srednjoškolske udžbenike za likovnu kulturu.

I uglavnom, tako je to mene nekako zaintrigiralo i zaškakljalo da sam ja saznala mjesto i vrijeme održavanja uvodnih sastanaka kod navodno najboljeg i najiskusnijeg učitelja TM-a u Hrvatskoj, Rade Sibile. Skupila lovu i uplatila si tečaj TM-a za dvadeset šesti rođendan. Jednom tjedno sam odlazila u tu neogotičku vilu punu mačaka u starom dijelu Zagreba na grupnu meditaciju, i vrlo brzo sam počela osjećati dobre učinke te jednostavne metode opuštanja, slijedeći upute kao pravi mali štreber.
I tako sam ja redovito meditirala otprilike pola godine, sve dok se nisu počela događati sranja. Granica svijeti se pomakla i podsvjesno je počelo izlaziti van, a svi jako dobro znamo da u podsvjesnom čuče sakriveni svi strahovi, mrakovi i traume koje su potisnute s dobrim razlogom. A na tu mračnu stranu medalje i neželjenu posljedicu navodno bezopasne tehnike me apsolutno nitko od svih tih silnih mudrih meditanata nije upozorio, a kamoli da bi uvaženi učitelj rekao išta loše o vlastitom proizvodu kojeg nudi na tržištu duhovnosti.
U mom slučaju, nešto je krenulo krivo, vrlo krivo. I kad sam mu došla izbezumljena i prestravljena jer nisam razumjela što mi se događa- a imala sam osjećaj da sam zapela u mračnom osobnom horror filmu, on se blago blentavo kvaziprosvijetljeno nasmiješio kao da se apsolutno ništa ne događa i rekao mi samo- "Ma nije ti to ništa, to ti je samo oslobađanje nakupljenog stresa" našto sam ga fino poslala u rodno mjesto, njega i njegovo učenje.

Dugo mi je trebalo da dođem k sebi i izvučem se iz tog katastrofalnog stanja u kojem sam bila, potopljena vlastitim strahovima i demonima. Pouka? Nije sve za svakoga. Meni se nažalost obilo o glavu. Kasnije sam surfajući netom pronašla još mnoštvo sličnih takvih priča ljudi koji su imali gadnih problema nakon nekog vremena prakticiranja te tehnike. I osjetila se gadno nasamarenom. Naravno da propaganda TM prikazuje u najružičastijem svjetlu i ističe samo filtrirana, pozitivna iskustva, međutim nitko nigdje ne upozorava na drugu stranu medalje.
To mi je bilo zadnje druženje s indijskim filozofskim sistemima i praksama.

I tako, nastavila sam dalje povremeno čitati ta granična područja, kasnije me je zainteresirala hipnoza i moć autosugestije, ali nakon mučnog iskustva sa TM-om nisam se više usudila kretati u bilo kakvo detaljnije prakticiranje ikakvih duhovnih vještina te dubljem prčkanju po sebi.
Jednostavno sam živjela dan po dan i uživala u životu i njegovoj jednostavnosti, sve dok me jednog dana jedna draga mamina frendica sa svojom obitelji nije pozvala na karizmatski seminar duhovne obnove u rimokatoličkoj crkvi u našem susjedstvu...
                                                    
                                                                           ...to be continued
ludabluna @ 23:45 |Komentiraj | Komentari: 15 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.