Jalaluddin Rumi
Your task is not to seek for love, but merely to seek and find all the barriers within yourself that you have built against it.
.
Blog
petak, travanj 4, 2008
Da nema Bospora, Istanbul bi bio zagušen i nepodnošljiv. Bospor mu daje svježinu ljeti, i smiruje, iako je i sam ustvari jedan vrlo dinamičan prolaz od Mramornog do Crnog mora. Zanimljivo je sjediti u maloj čajani uz bosporske vode kod pristaništa na Bešiktašu, i promatrati brodove kako prolaze, male čamce, ribarske koče, brodove TDI (državno pomorsko poduzeće), velike kontejneraše i tankere koji prolaze svojim putem prema Crnome Moru. A još je ljepše ljeti sjesti na brod i otisnuti se iz gradske vreve i gužve na pristaništu Eminönü, i uživajući, uz nezaobilazni čaj i pogled na staru gradsku jezgru sa Ajom Sofijom i Plavom džamijom, ploviti prema sjeveru. Plovidba do ušća u Crno more traje tri sata, te se u zadnjem selu radi pauza za ručak.

Danas je Istanbul ogroman megalopolis, nekada su se uz Bospor nalazila samo ribarska sela. Danas su od njih ostala samo imena pojedinih četvrti, kao Ortaköy (Gornje selo), Yeniköy (Novo selo), Arnavutköy (Albansko selo). Inače na vodama Bospora razvila se posebna kultura stanovanja, osmanski velikodostojnici, paše i veziri gradili su uz Bospor svoje ljetnjikovce i vikendice, takozvane yalije, od 16. stoljeća pa do propasti Otomanskog carstva krajem 19. stoljeća. Bile su to kuće u početku drvene gradnje, sa istaknutim središnjim dijelom na konzolama, koje su nosile dekorirane prozorske otvore. U samom prizemlju bio je polukružni otvor spremišta za čamac. To je bio život uz vodu i na vodi, slično kao i kod ljetnjikovaca dubrovačke vlastele u Dubrovačkoj Republici. Nažalost malo yalija je ostalo sačuvano sve do danas jer su mnogi od njih stradali u požarima.

Danas se na obalama Bospora mogu vidjeti takve luksuzne vile da čovjeku pamet stane. Naši Todorići i Kerumi mogu samo sanjati o nečemu takvome. Uz njih su obavezno privezani i gliseri, jer život uz vodu se i dalje nastavlja i njeguje poput tradicije.

Ako ikada posjetite Istanbul, nemojte propustiti taj doživljaj vožnje po Bosporu, morski slalom od Evrope do Azije i natrag, uz miris soli i crnog čaja.

P.S. Fotke su iz 2000. i 2001. godine, skenirana analogija, što znači- morat ću ponoviti sve ovo.


Pogled na Bospor


Bosphorus Bridge, povezuje Evropu s Azijom


Na brodu


Koče i ribari


Da, i ovo još plovi...


...kao i ovaj mali


Na Bešiktašu


Bosporski suton


ludabluna @ 18:06 |Komentiraj | Komentari: 17 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.