Jalaluddin Rumi
Your task is not to seek for love, but merely to seek and find all the barriers within yourself that you have built against it.
.
Blog
srijeda, travanj 9, 2008
Nema smisla pisati o Turskoj, a da se ne dotaknem i hrane. Bila bi to blasfemija. Jer, u Turskoj čovjek zaista može ugoditi nepcu do mile volje. To je pravi raj za hedoniste i gurmane.

Turska kuhinja je ustvari mediteranskog tipa, u njoj prevladava mnoštvo povrća pripremljenog na najrazličitije načine, često u kombinaciji s mesom ili ribom. Velike plantaže voća i povrća nalaze se u južnijem dijelu Turske, i oko Dardanela, odakle dolaze najfinije breskve koje sam u životu jela.

Za doručak se obično jede svježi kruh sa slanim bijelim sirom (beyaz peynir, vrlo sličan feta siru), rajčicama, svježim krastavcima, te crnim ili zelenim maslinama. Nezaobilazan je i crni čaj koji se pije iz malih šalica u bilo koje doba dana.
Ručak sam voljela započeti čorbom, gustom juhom od sitno mljevene leće, u koju se usipa malo sušene metvice kao začin.
A dalje, kuda koji, mili moji...poznate su i brojne meze, namazi od sira, pečenog patlidžana i inih delicija koji su dobar uvod u glavno jelo. Jedino čega nema na meniju je svinjetina. Ali uz sve ponuđeno, vjerujte mi da mi uopće nije ni pala na pamet.

Najbolje je ne pretjerati i obavezno ostaviti još mjesta za desert, jer slatko je tamo prava mala bakanalija.
Svejedno da li se radi o baklavama kojih ima mnogo vrsta, bilo od oraha, bilo od pistacije, nebrojenih vrsta rahat lokuma, slastica od ukuhane riže sa suhim voćem (sutlač), pudinga od pilećeg bijelog mesa (tavuk gögsu), ili famoznog profiterola (minijaturne princes krafnice u umaku od tamne čokolade)- jednostavno je šteta sve to ne probati.

Moram još svakako spomenuti i turski fast food, nezaobilazni döner kebab, pa bureke od mesa, špinata, krumpira, i jednu finu deliciju zvanu gözleme koja se pravi od tanko razvučenog i pečenog tijesta (durum) u koje se zatim umota nadjev, bilo od brojnih vrsta sireva u kombinaciji sa začinskim biljem, ili umakom od rajčice, ili malim hrenovkicama...postoji čak i varijanta kebaba koji se sa salatom i paradajzom stavlja u durum tijesto i zamota kao malo deblja palačinka, to je isto jako fino, povoljno i zasitno.

Ali da ne ostanem samo na riječima, eto i slikovnog materijala. Nemojte ovo gledati gladni.


Kako se točio šerbet


Ponosni majstor Usta i njegov kebab


Pileći kebab


Luce i Bluna mlate po kebabu, a iz izloga ih gledaju lokumi i baklave


Teta pravi gözleme


Ulični grill


Bosporska riba na obali Bospora


Rahat lokumi


Za desert- voće

ludabluna @ 21:14 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.